gouden ketting

Een statussymbool in de wereld van de straat

Iedereen die als jongere bij het TV-kijken naar MTV zapte, heeft wel eens een rapclip gezien. Hevige beats over een rijmende stem, dat is in essentie wat de rapmuziek inhoudt. Maar cultureel gezien is het een genre dat voortgekomen is uit de harde en bloedige realiteit van Afro-Amerikanen in de jaren 90. Voor een rapper zijn imago is het prima om banden te hebben met straatbendes, of beter nog, er zelf lid van te zijn. Het is bijgevolg niet verwonderlijk dat rappers hun uiterlijk ook volledig afstemmen op dat van een gangster.

Uitgelicht : Stijlvolle parel kettingen online

De look van een gangster

Alhoewel deze over de jaren heen sterk veranderd is, zijn er een aantal kenmerken die elk lid van een straatbende herkenbaar maakt. Hier zijn er enkele:

  • Tattoo’s, vaak met verwijzingen naar een specifieke bende of overleden bendelid
  • Merkkledij zoals Gucci, Louis Vuitton etc.
  • Dure juwelen, die met voorkeur versierd zijn met diamanten

Symbool van eer

Van die laatste categorie is er 1 specifiek sieraad erg belangrijke binnen bendecultuur; de halsketting. Onder andere Cuban link, konings- en venetiaanse halskettingen zijn iconisch binnen de wereld van Amerikaanse straatbendes. De halsketting staat voor eer en dwingt in zekere zin respect af bij andere gangsters. Dit aspect sijpelt ook door naar de rapcultuur, waar het niet ongebruikelijk is om een andere artiest zijn ”chain” te stelen wanneer er een conflict is. Vaak gaat hier een ruzie aan vooraf, waarbij ze de aandacht van fans trekken door elkaar te beledigen in nummers.

Als dit gebeurt, escaleert het vaak tot een gewelddadig incident waar de lijn tussen muziek en criminaliteit wazig wordt.

Overzicht : alle goedkope kettingen

Geen winnaars

In maart 2018 nog, werd de rapper Fetty Wap bestolen van zijn ketting nadat hij had gezegd nog steeds goeie vriendjes te zjjn met de straatbendes waarmee hij was opgegroeid. De lokale bendeleden, die Fetty hadden zien pronken met zijn dure Ferrari op instagram, waren razend dat iemand die niet meer in hun buurt leefde toch met hun bende geassocieerd wou worden om zijn eigen reputatie te versterken. Wat volgde was een bloedig conflict waarbij Fetty en zijn crew werden beschoten en 3 gewonden vielen. Vervolgens werden er foto’s genomen met zijn ketting en op social media geplaatst. Natuurlijk niet het slimste idee; de politie arresteerde alle verdachten ongeveer 2 dagen na het incident.

De gewelddadige benderuzies binnen en buiten het genre van rap zullen blijven bestaan zolang er armoede, gebrek aan scholing en veiligheid is in de probleemwijken van de Amerikaanse grootsteden. Laat ons hopen dat er niet teveel doden meer vallen voor een halsketting.