sierbestrating

Sierbestrating anno 2018

Met de zomerse temperaturen van de afgelopen weken zit niemand graag meer binnen. Deze temperaturen betekenen niet alleen dat massaal wordt uitgetrokken naar parken, stranden en terrasjes, maar ook dat het tuinseizoen is aangebroken. Als je al bij een van de gelukkigen hoort die een tuin bezitten, vind ik dat de tuin wel volledig benut moet worden. Wat zijn de trends wat betreft sierbestrating in de tuin anno 2018?

Duurzame sierbestrating

We eten steeds meer biologische producten, we scheiden afval en recyclede producten zijn nog nooit zo populair geweest. Ook in de tuintrends is deze duurzaamheidsgedachte overgenomen. De meest duurzame manier van sierbestrating is uiteraard geen bestrating. Zo veel mogelijk groen is natuurlijk het meest milieuvriendelijk. Helaas heeft niet iedereen vandaag de dag nog tijd om elk weekend het gras te maaien en de groene struiken bij te houden. En al heb je wel de tijd: het is behoorlijk arbeidsintensief en vereist een stel groene vingers. Een duurzame oplossing voor sierbestrating in de tuin is het gebruik van tweedehands materialen voor de bestrating. Als je voor een duurzame variant wil gaan, let dan op milieukeurmerken zoals Cradle to Cradle. Dit is een van de hoogte keurmerken voor duurzame sierbestrating en gaat uit van de gedachte dat alle materialen na gebruik in een product nuttig kunnen zijn voor een nieuw product.

Zomertrends 2018

Om in de sfeer van duurzaamheid te blijven, heb ik gekeken naar de trends met betrekking tot betonnen sierbestrating. Beton blijkt namelijk het meest duurzame materiaal voor sierbestrating te zijn. Betonnen tegels roepen in de eerste instantie waarschijnlijk een saaie, licht grijze en fantasieloze uitstraling op. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Zo zien wij deze zomer twee soorten beton-trends terugkomen.

Allereerst zien we in veel tuinmagazines de zachte, licht bruine/beige tegels. Deze geven een soort beachy-vibe en stralen rust uit. Deze tegels zijn prachtig te combineren met houten tuinmeubels en witte accessoires, zoals witte tuinkussens en plantenbakken. Zo zal jouw tuin een sauna-achtige uitstraling krijgen, die ook nog eens duurzaam is.

Vind jij wit en lichte tinten überhaupt te besmettelijk en mag het wel wat stoerder? Dan zien we een andere trend die misschien wel beter bij jou aansluit, namelijk strakke en donkere betontegels. De donkere tegels geven een moderne look en zijn mooi te combineren met donkergrijze tuinmeubels en zwarte accessoires. Voor wie effen, donkere tegels te eentonig vindt, kan ook nog gaan voor tegels met verschillende grijstinten. Hierdoor krijgt jouw tuin een duurzame doch moderne en chique uitstraling.

Tips voor jouw sierbestrating

Mijn gouden tip voor het inrichtingen van jouw tuin en voor het kiezen van de soort sierbestrating, is na te gaan welke stijl de inrichting is van jouw huis. Ga in de lijn van de stijl van jouw binnenhuisinrichting de tuin inrichten en kies uiteraard voor de meest duurzame optie. Op deze manier kun je jouw sierbestrating toch nog een beetje groen houden.