Smoking: koninklijk pak voor bijzondere gelegenheden

De smoking lijkt er al heel lang te zijn, maar het pak in deze vorm zoals wij het kennen, bestaat nog niet zo lang. Het pak heeft een bijzondere geschiedenis. Maar daarnaast is het natuurlijk ook een kledingstuk dat onmisbaar is in je kast. Voor hele bijzondere gelegenheden hijs jij je in de smoking. En laten we eerlijk zijn: als man in pak trek je toch veel bekijks. Maar hoe is het allemaal begonnen?

 

Van rookjasje tot koninklijke outfit

 

Ruim honderd jaar geleden was een smoking niets anders dan een jasje dat werd aangetrokken als de heren zich na een diner naar de rookkamer begaven. Het jasje voorkwam dat de rook in andere kledingstukken trok. Mannen wilden vrouwen, die niet in de rookkamer kwamen, niet belasten met de geur van rook. Tijdens dat diner droegen mannen trouwens een rokkostuum. Ook aan het hof van de Britse vorstin Victoria. Haar zoon, de latere Edward VII, had een bloedhekel aan al die strenge kledingvoorschriften. Hij liet voor zichzelf een apart diner jasje maken. Helaas durfde hij dat alleen maar te dragen als hij niet aan tafel zat met zijn moeder…

 

De smoking naar Amerika

 

Maar het kledingstuk begon aan zijn opmars toen de bankier James Brown Potter Edward bezocht. Hij nam het idee mee naar Amerika en droeg het naar de exclusieve Country Club Tuxedo Park. Ja, inderdaad, de Engelse term tuxedo voor de smoking komt daar dus vandaan. Vanaf 1896, na een schandaal in die club, ging het snel met de smoking en nu is hij niet meer weg te denken uit de mannenmode.

 

Wanneer draag je hem?

 

De smoking draag je als er op de uitnodiging ‘Black tie’ (naar het zwarte strikje dat erbij gedragen wordt), Cravate Noir’ of ‘Avondkleding’ staat. Het gaat dan vaak om formele gelegenheden, vaak met een feestelijk tintje. Belangrijk detail: bij een smoking draag je geen horloge want op feestjes kent men geen tijd….